Choose fontsize:
Üdvözöllek, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Hírek
Üdvözöllek!
 
Write your own HTML here in this area!
Oldalak: 1 ... 71 72 [73]   Le
  Nyomtatás  
Szerzô Téma: Beszélgetések IV.  (Olvasva: 326844 )
0 Tag és 1 Vendég ezt a témát nézi(k).
hétszünyû
Klubtagok

Nem elérhetô Nem elérhetô

Nem: Férfi
Hozzászólás: 3145


jajajaja !


« Válasz #1080 Elküldve: Okt?ber 25, 2020, 11:44:40 »

Én csupán a gazdasági részhez szeretnék hozzászólni nagyon röviden,ha megengeditek.

Egyrészt, azon keresztül köszön vissza a legjobban, hogy melyik szektával szimpatizálok  Mosolyog ill. most már 5 éve dolgozok vezető beosztásban egy közepes méretű termelő-cégnél , ahol fizikálisan is jól látható a végtermék amit előállítunk és ennyi idő után jól látom a különbséget a szolgáltató & szellemi termékeket előállító- (16 év logisztika) és a gyártószektorok között.

A többiről inkább majd maszk nélkül  Mosolyog egy sör mellett. Hiába tepsi az összes telefonom nem egyszerű hosszú hsz-ket sem bepötyögni sem átlátni így 99% hogy nem tudom majd pontosan megfogalmazni a gondolataimat.

Én úgy gondolom (és most már látom is), hogy a tavaszi lezárások sokkal nagyobb problémát okoztak társadalmi és gazdasági fronton mint az sokan gondolják vagy látszik bizonyos régiókban.

COVID fronton, ahogy Adró írta talán, svéd modell ide, kínai oda nincsenek hullahegyek ill. valamelyik nap a messenger-re talán belinkeltem, hogy itthon is pl. milyen életkorú és betegségekkel küzdő embereket sorolnak az áldozatok közé (a halál okát hagyjuk, hisz az minden esetben közvetlenül keringés-leállás  Mosolyog) vagyis statisztikailag átlagosnak tűnik a veszély. Úgy gondolom lassan 12 hónap adataiból már lehet elég jó "makro-következtetéseket" is levonni.

Gazdasági szempontok értékelésekor nem mindegy, hol szerzi az ember a személyes tapasztalatait.
 
Egyrészt Budapest és környéke az egyik fő motor a hazai gazdaságban, azon belül is a R&D szektor erősen felülreprezentált. Nincs ebben semmi furcsa, itt a legtöbb ember, felsőoktatási intézmény, külföldi tőke és nyitottság stb.

Szerencsére ti is olyan területen dolgoztok (amiért egyébként sokat is tettetek, hogy ott legyetek pl. tanulással,szorgalommal kitartással stb.) ahova szerintem a legkésőbb fognak begyűrűzni a gazdaság elsősorban politikai okokból történt COVID miatti félre kezelésének hatásai.

A vendéglátás & túrizmus, ill. az autóipar viszont a padlóra került. Mélyebb elemzésre megint csak egy sör mellett kerítenék sort, helyette most néhány személyes adat.

Autóipari partnereink felé történő értékesítésünk 43%al csökkent Augusztus 31-ig. A teljes brt árbevételünk 27%-a ez. A teljes visszaesés mindössze 13% volt de ezt kizárólag annak köszönhettük, hogy egyébként jelentős tartalékaink terhére átcsoportosítottuk és átszerveztük termelésünk egy jelentős részét az élelmiszer-, és háztartási vegyi-ipar irányába.

Magyarán felültünk mi is a jelenleg igen torz és szerintem egészségtelen  gazdasági folyamatokat generáló hullámvasútra.

Az élelmiszer árak az egekben vannak, a környező országokhoz képest is állítólag nagyon magasak, a nyugat által oly annyira áhított infláció nálunk a plafonon a nyugati átlaghoz képest. A gazdasági problémák miatt a fizetések az alacsonyabban képzett munkaerő piacon megtorpantak, kb. 2,5x többet kell dolgoznod egy 45m2-es lakásért mint 10 évvel ezelőtt és erre jött rá most a példátlan munkanélküliség.

Fél éve még értelmes ember nem volt a piacon, a helyzett a magas képzettséget igénylő területekre ugyan hasonló de pl. az álláshirdetéseinkre a munkaügyi központ tucatjaival küldi a multi-sorokről elbocsájtott, nagyon alacsony képzettségű embereket ill. pincéreket, portásokat, jakuzzi telepítőket.

Reggelente már minden nap hosszú sorok állnak a munkaügyi központ előtt és tucatnyi hívást kapunk, hogy van-e szabad pozíció. Mindezt egy olyan konjunktúra után ahol a munkaerőhiány miatt a gyártó cégek erősen automatizáltak, éritek?

Összegezve, szerintem a görbe legrosszabb pontján talált be ez a COVID itthon rengeteg szempontból amit tetéztek a rövid távú politikai nyerészkedés miatti elhibázott tavaszi intézkedések is. Az ma már látszik, hogy ez nem a "wailing death" csak a természet rendje. Egyébként a több mint 7,5 mrd-os népességünk, bár jót tenne neki akár egy 500milliós hirtelen fogyás is meg sem érzi ezt az 1 millió embert akiknek 60-70% egyébként is rövid időn belül meghalt volna vagyis a természetes fogyás számlájára írható.

Ha holnap választani kellene akkor én tuti nem a lezárást preferálnám (ez nem egyenlő az óvintézkedések elutasításával, a higiénia egyébként is ráfért volna sok-sok emberre  Mosolyog)
Sajnos az elmúlt két hónapban számtalan szerencsétlen sorssal szembesültem az állás-interjúk során amellett egyre nyilvánvalóbb a társadalmak végérvényes kettészakadása. + ha már ciklikusság: a 19-20sz. nagy forradalmait hasonló polarizálódások előzték meg.

« Legutoljára szerkesztve: Okt?ber 25, 2020, 11:58:53 írta hétszünyû » Naplózva
Ander
Fõjuhász

Nem elérhetô Nem elérhetô

Nem: Férfi
Hozzászólás: 2330


« Válasz #1081 Elküldve: November 15, 2020, 06:59:49 »

Mivel most látom relevanciáját (eddig nem láttam), szeretném kiemelni, hogy a járványkezelési stratégiákat kifejezetten nem a magyar viszonyok mellett értékeltem. Nálunk egyértelműen más stratégia kellett volna, mint a tőlünk nyugati országokban.

Szekták
Mivel a svédeknek kialakult egy kultusza, épült köré egy szekta is, de valóban nem minden svéd stratégiát támogató ember szektás. Ahogy mondjuk nem minden lezárásokat / korlátozásokat (nem szélsőségesen) támogató ember sem az. Utóbbiakat ennek ellenére szintén szívesen belemossák a lezárás szektába, például a svéd szekta követői is.
A szekta egyik feltételének tekintem, hogy egy szekta megoldása mindig mindenkire érvényes, nincsenek kivételek. Mivel a svédek hozzáállásában pont az tetszik, hogy nem akarják másnak megmondani hogyan kellene kezelni a járványt, ezért a svéd szekta csak valami nagyon más lehet, mint az amit a svédek ténylegesen járványkezelés keretében tesznek. Ezért én továbbra is csak a lezárás szektát és a vírustagadókat tudom szektának tekinteni, persze utóbbiak takarózhatnak a svédekkel.
Lényegében: nem tudom kik vannak ebben az általd svéd szektának nevezett csoportban? Hol van ilyen? Több ez, mint néhány ember?
A lezárás szekta a CNN-el az élen, és a vírustagadó szekta Trumppal az élen elég jól látható. Igaz utóbbi elveszítette a vezetőit és a main-stream média támogatást is, de a követők nem gondolom, hogy svéd szektássá szelídültek, csak nincs politikai/média platformjuk.

józan ember nem gondolta, hogy azt itt egy az egyben alkalmazni lehetne, vagy kellene.
Hangsúly a józanon Mosolyog, mert volt, aki megírta.

Valamint most már le lehetne ülni megbeszélni, hogy ki mit gondol a témáról és nem úgy hozzáállni, hogy csakis nekünk van igazunk, és a másik fél hülye.
Ez volna szerintem a legfontosabb.
A kommunikáció eszköz és nem cél, bár sokszor az egyetlen vállalható eszköz.

Média
a Facebookon mégis ömlik a szenny, a többi összeesküvéselmélettel együtt.
Én úgy tudom, hogy a járványkezelés kérdésében Zuckerberg-nek elég határozott véleménye van és az FB cenzúrázza rendesen a nem lezárás szekta konform információt. Illetve maga a FB közöl olyan "közérdekű információkat", amik erre terelik az embereket.
Olvastál esetleg statisztikát, hogy mennyi emberhez jutnak el a vírustagadó post-ok?
(Amúgy meg a média ne cenzúrázzon, soha, semmit. Saját véleménye lehet, és hangoztathatja is, de az más, mint a cenzúra.)

Gazdaság
mindkettőből túléltünk már párat és a világ még létezik.
A legutóbbi járvány és világválság páros erősen megalapozott a II. Világháborúnak, jó lenne nem megélni olyanból is még egyet, még akkor se, ha azt is átvészelte az emberiség.
Megint a tuberkulózist tudom felhozni, amitől évente több, mint egy millió ember hal meg, persze nem a fejlett világban, de akkor már nem is világjárvány? Akkor legyen a HIV vírus fertőzés? A túléltünk, az valójában túléljük, világ szinten, évről-évre, csak van, ahol jobban és van ahol kevésbé. Meg ez a szegénységre is igaz.

Halálázos vs gazdasági és egyéb hatások
A szakértők csak járványügyi szakértőket és orvosokat jelentenek, vagy gazdasági, társadalom tudományi és egyéb szakértőket is jelentenek?
Mindegyiküket, amíg mindenki a saját kaptafájánál marad.
Valakinek vagy valakiknek döntést kell hoznia. Jobb esetben az összes szakértő véleményét figyelembe véve. Nekem viszont úgy tűnik, hogy ez elmaradt.

Viszont az emberi szabadság jogokat, az oktatáshoz, egészségügyhöz és a munkához való jogot fontosabbnak tartom, mint a halálesetek minimalizálását.
Itt lesz a kérdés nagyon bonyolult és nehezen megítélhető, és itt vagyok a legbizonytalanabb ezért a saját véleményemben is. Abszolút értéken nekem nem kérdés, hogy az élethez való jog fontosabb, mint a fentiek összesen (és nem csak azért mert eleve szükséges feltétele azok gyakorlásának Kacsint). De ugye nem egy az egyben állnak ezek egymással szemben, és akkor eljutunk olyan kellemetlen kérdésekig, mint hogy hány munkahely ér egy emberéletet. A lényeg, hogy itt is valamilyen egyensúlyra kell törekedni, nem csak azt mondani, hogy az egyik dolog fontosabb, mint a másik. Hogy hol van ez az egyensúly annak megítélése viszont már valóban szubjektív.
Társaságba menni nem kötelező, sőt az utcára sem kötelező kimenni. Ha valaki úgy ítéli meg, hogy otthon marad, mert nem akarja megkockáztatni, hogy elkapja a betegséget, akkor annak erre megvolt a lehetősége bármilyen járványügyi intézkedések nélkül is. Közlekedési balesetben is meghalnak emberek, de ott az emberekre van bízva, hogy veszélyeztetik-e saját és mások életét.

Egyebek
Még Fehéroroszországban, ahol Lukasenka vírus tagadó, sincs annyi halott, hogy hulla hegyek legyenek, pedig a tüntetéseken összeverődtek néhányan.
Belorusz nekem is egy kurva nagy kérdőjel, de most úgy vagyok vele, hogy egy olyan országot, ahol a hőmérsékleti adatokat is fenntartásokkal kezelem, ha az "hivatalos" forrásból jön, inkább nem veszek alapul. Mosolyog
Én is csak arra alapoztam a meglátásomat, hogy ha nagy lenne a baj, akkor nem lennének tüntetések nagy tömegekkel. (Ez részben az USA-ra is igaz Mosolyog.)
Naplózva

"My fandom is random."
"Ez a Mahut-kultúra a hazai szerepjátékos élet Raszputyinja, *******. Lelövik, kiherélik, megmérgezik, agyonverik, a folyóba dobják, de akkor is elõmászik, és mindig szörnyûbb, mint elõdje"
"Szerintem inkább a "lehet, hogy p.ö.c.s., de jókor durrant el" stimmel a Magusra."
morph
Klubtagok

Nem elérhetô Nem elérhetô

Hozzászólás: 2020« Válasz #1082 Elküldve: November 20, 2020, 06:29:58 »

Mivel most látom relevanciáját (eddig nem láttam), szeretném kiemelni, hogy a járványkezelési stratégiákat kifejezetten nem a magyar viszonyok mellett értékeltem. Nálunk egyértelműen más stratégia kellett volna, mint a tőlünk nyugati országokban.
Értem. Ha már így szóba került számomra nem teljesen világos az sem, szerinted milyen stratégiát kellene követni akár itt, akár a nyugati országokban (már ha egy kalap alá lehet venni őket).

A szekta egyik feltételének tekintem, hogy egy szekta megoldása mindig mindenkire érvényes, nincsenek kivételek. Mivel a svédek hozzáállásában pont az tetszik, hogy nem akarják másnak megmondani hogyan kellene kezelni a járványt, ezért a svéd szekta csak valami nagyon más lehet, mint az amit a svédek ténylegesen járványkezelés keretében tesznek. Ezért én továbbra is csak a lezárás szektát és a vírustagadókat tudom szektának tekinteni, persze utóbbiak takarózhatnak a svédekkel.
Lényegében: nem tudom kik vannak ebben az általd svéd szektának nevezett csoportban? Hol van ilyen? Több ez, mint néhány ember?
A lezárás szekta a CNN-el az élen, és a vírustagadó szekta Trumppal az élen elég jól látható. Igaz utóbbi elveszítette a vezetőit és a main-stream média támogatást is, de a követők nem gondolom, hogy svéd szektássá szelídültek, csak nincs politikai/média platformjuk.
Emlékeztetőül ezt értem szektások alatt (minusz a kétosztatúság, de azt már írtam):
Valahogy kialakítottak egy véleményt és képtelenek akár csak meghallgatni is az ellenoldal álláspontját, míg saját oldaluk véleményeit meg minden kritika nélkül befogadják és terjesztik. És persze mindkét oldal túlzásokba esik meg kataklizmát lát a túl félen. Ugyanaz zajlik, mint a politikában (magyar és US), BLM, menekültek vagy éppen metoo kérdéskörében.
Nem többet, nem kevesebbet.
Már korábban írtam, hogy a svéd döntéshozókat nem sorolom a szektások közé. Ami miatt én elkülönítem a svéd szektát a vírustagadó szektától, mert utóbbi definíció szerint tagadja a vírus létezését vagy legalább azt, hogy súlyosabb lenne mint egy sima influenza járvány. Svéd szektások csak azt mondják, hogy a svéd modellt kellene követni (bármit is jelentsen ez az ő fejükben) nálunk is, meg mindenhol is, mert különben a gazdasági kataklizma miatt olyan sírás és fogcsikorgatás jön, hogy utólag sokkal több halottal is kiegyeztünk volna. De lehet, hogy ez nálad csak a vírustagadó szekta egy részlege, nem tudom.
Szekták kapcsán elsősorban én Magyarországról beszélek és legfeljebb másodsorban Európa többi részéről vagy Amerikáról, mert ott sokkal kevésbé vagyok képben a közhangulattal. Ide kapcsolódik, hogy Trump és a CNN hatása az USA-n kívül szerintem marginális, tehát a szektavezető szerepük legfeljebb lokálisan értelmezhető. De nem is kell, hogy ezeknek a "szektáknak" vezetője legyen, ilyen értelemben rossz a szekta-analógia.
Egyik szekta követőit sem számoltam meg, de elég sűrűn találkozom velük hagyományos és közösségi médiában, tágabb ismerősi körben, vagy éppen az utcán. Persze lehet csak nincs szerencsém, és az emberek 90%-a tök visszafogottan és értelmesen viszonyul a kérdéshez, csak én futok bele az összes idiótába.

józan ember nem gondolta, hogy azt itt egy az egyben alkalmazni lehetne, vagy kellene.
Hangsúly a józanon Mosolyog, mert volt, aki megírta.
Mindent és az ellenkezőjét is megírta már egyszer valaki. Isten hozott a 21. században. Mosolyog

Valamint most már le lehetne ülni megbeszélni, hogy ki mit gondol a témáról és nem úgy hozzáállni, hogy csakis nekünk van igazunk, és a másik fél hülye.
Ez volna szerintem a legfontosabb.
A kommunikáció eszköz és nem cél, bár sokszor az egyetlen vállalható eszköz.
A járványkezelés kapcsán persze az a legfontosabb, hogy jó döntések szülessenek. Én most csak a járványkezelés körüli diskurzusra értettem.

Én úgy tudom, hogy a járványkezelés kérdésében Zuckerberg-nek elég határozott véleménye van és az FB cenzúrázza rendesen a nem lezárás szekta konform információt. Illetve maga a FB közöl olyan "közérdekű információkat", amik erre terelik az embereket.
Olvastál esetleg statisztikát, hogy mennyi emberhez jutnak el a vírustagadó post-ok?
(Amúgy meg a média ne cenzúrázzon, soha, semmit. Saját véleménye lehet, és hangoztathatja is, de az más, mint a cenzúra.)
Egyetértek, hogy nem kellene cenzúrázni a közösségi médiát. Ugyan nem a legfontosabb, de egy lényeges oka ennek, hogy értelmesen nem is igazán lehet, hatékonyan is legfeljebb úgy ahogy Kína csinálja. A FB sem azért kezdte el cenzúrázni akár a járvány, akár a választások körüli diskurzist, mert annyira szerették volna, vagy mert Zuckerberg vírusrettegő, vagy hithű demokrata lenne, hanem mert jó ideje kapják a nyomást, hogy csináljanak valamit. Hát csináltak.
Amennyire tudom, most a legnagyobb vagy leglátogatottabb baromságokat leszedik, meg egyszer-kétszer néha mást is, de attól még ugyanúgy terjed a dezinformáció. Az lehet, hogy a járványügy kapcsán elsősorban vírustagadó szektát célozzák és nem a svéd vagy a lezárás fanatikusokat.
Nem nincsen statisztikám, nem is hiszem, hogy ilyen statisztika létezik.

mindkettőből túléltünk már párat és a világ még létezik.
A legutóbbi járvány és világválság páros erősen megalapozott a II. Világháborúnak, jó lenne nem megélni olyanból is még egyet, még akkor se, ha azt is átvészelte az emberiség.
Megint a tuberkulózist tudom felhozni, amitől évente több, mint egy millió ember hal meg, persze nem a fejlett világban, de akkor már nem is világjárvány? Akkor legyen a HIV vírus fertőzés? A túléltünk, az valójában túléljük, világ szinten, évről-évre, csak van, ahol jobban és van ahol kevésbé. Meg ez a szegénységre is igaz.
Nem értem, hogyan válasz ez arra amit írtam (még arra a kiragadott félmondatra értve sem teljesen), de: akkor most már a lezárások nemcsak sokkal több embert fognak MEGGYILKOLNI, mint a járvány, de még a III. Világháború is ki fog törni miattuk? Nemár. Folyamatosan csak vírusrettegőkről beszéltek, míg szerintem a második oldalon ugyanolyan hisztériakeltés zajlik az (állítólag kizárólag a lezárások okozta) gazdasági válság horrorisztikus hatásai miatt. Bocs de ez szerintem semmivel se megalapozottabb vagy épp előre mutatóbb, mint a vírustól "rettegni". (Nálunk szerencsére mondjuk még nem jutott ez olyan szintre mint az USA-ban a republikánusok által nyomott neoliberális death cult.)
Amiket írtál azok mind valós problémák, meg a gazdasági válság és maga a koronavírus is. Az hogy a világon egynél több probléma létezik, nem azt jelenti, hogy csak eggyel vagy éppen eggyel sem kellene foglalkozni.

(Egyébként ha kitörne ebből az egészből egy komolyabb háború (nem fog), az sem azért lenne mert három hónapig nem lehetett étterembe menni, hanem olyan régóta meglévő problémák miatt amit a járvány meg a válság csak jobban felszínre hoz és átlök egy kritikus ponton.)

Valakinek vagy valakiknek döntést kell hoznia. Jobb esetben az összes szakértő véleményét figyelembe véve. Nekem viszont úgy tűnik, hogy ez elmaradt.
Ezt már írtam, hogy szerintem is voltak olyan helyek, ahol nem vettek minden szempontot figyelembe, de nem gondolom, hogy ez általános lenne. Illetve nem csak egyik irányba működik ez sem, most a régiónkban éppen azért van szarban az egészségügy pár helyen, mert a járványügyi szempontokat szarták le ősszel teljesen, addig a pontig amíg már nem lehetett.

Társaságba menni nem kötelező, sőt az utcára sem kötelező kimenni. Ha valaki úgy ítéli meg, hogy otthon marad, mert nem akarja megkockáztatni, hogy elkapja a betegséget, akkor annak erre megvolt a lehetősége bármilyen járványügyi intézkedések nélkül is. Közlekedési balesetben is meghalnak emberek, de ott az emberekre van bízva, hogy veszélyeztetik-e saját és mások életét.
A közlekedés annyiben jó analógia, hogy ott is vannak szabályok, amiket be kell tartani. Amiatt senkinek sem jut eszébe a szabadságjogai miatt nyígni, hogy meg kell állni a piroson, vagy hogy működjön a lámpa a kocsidban, mert azt már megszoktuk. De ha mondjuk most fel kell venni egy rohadt maszkot az már valamiért teljesen más.
A másik dolog, hogy legalább dolgozni a legtöbb embernek azért még menni kell, emiatt nem maradhatsz ki a járványhelyzetből (amúgy a közelekedésből sem), és nem mindegy hogy milyen szabályok vannak és a többiek azt mennyire tartják be, mert ettől függ a te (el nem kerülhető) kockázatod is. De még ha meg is tehetnéd, hogy csak a seggeden ülsz, akkor is kaphatsz mondjuk egy random szívrohamot, a kórházban meg extrém esetben nem lesz kapacitás, hogy ellássának, mert megtöltötték a szabadon terjedő járványban megbetegedő koronások. Ezért nem gondolom, hogy ez pusztán egyéni megítélés kérdése.

Én is csak arra alapoztam a meglátásomat, hogy ha nagy lenne a baj, akkor nem lennének tüntetések nagy tömegekkel. (Ez részben az USA-ra is igaz Mosolyog.)
Kérdés mi a nagy baj. A XXI. században azért szerintem már nem csak a hullahegyek elkerülése kellene legyen a minimális cél egy ilyen szar kis vírus esetén.
Naplózva

"Life is just a dream."
Epic
Klubtagok

Nem elérhetô Nem elérhetô

Nem: Férfi
Hozzászólás: 2024


Insane


« Válasz #1083 Elküldve: M?rcius 19, 2021, 04:20:20 »

Répalé? Répalé!
Naplózva

"Szerintem meg ötös.. nem is kicsi, azt a rezignált kurva anyádat!"
Deinvater!
Baltás ember

Nem elérhetô Nem elérhetô

Nem: Férfi
Hozzászólás: 2875« Válasz #1084 Elküldve: M?rcius 20, 2021, 11:23:07 »

A répla csak focival jó, ha szép az idő! Kacsint
Naplózva

"Give me!" is what the king says.
Epic
Klubtagok

Nem elérhetô Nem elérhetô

Nem: Férfi
Hozzászólás: 2024


Insane


« Válasz #1085 Elküldve: M?rcius 23, 2021, 03:15:31 »

.
Naplózva

"Szerintem meg ötös.. nem is kicsi, azt a rezignált kurva anyádat!"
Oldalak: 1 ... 71 72 [73]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás ide: